Wielkanoc – tego nie jedz w ciąży!

Znane przysłowie „jesteś tym, co jesz”, podczas ciąży nabiera podwójnej siły. To, w jaki sposób odżywia się przyszła mama, ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój rosnącego w brzuchu małego człowieka.

Dieta kobiet w ciąży to temat bardzo popularny i szeroko komentowany. Niemalże co chwilę światowi eksperci publikują kolejne doniesienia na temat produktów, które powinny lub nie powinny znajdować się w jadłospisie przyszłej mamy.

CZEGO NIE POWINNA JEŚĆ KOBIETA W CIĄŻY NA WIELKANOC?

Część potraw zakazanych znamy od dawien dawna, część z nich już dawno została skreślona z indeksu – nie trzeba już unikać cytrusów, picia kawy; nie trzeba jeść na potęgę wątróbki. Jak się w tym wszystkim odnaleźć i jak nie zwariować? I w końcu: jak spędzić święta Wielkiej Nocy zapewniając bezpieczną ucztę nie tylko sobie, ale także rozwijającemu się w nas dziecku?

Przyjrzyjmy się zatem głównym potrawom wielkanocnym

1. JAJKA – i tak i nie. Spożywanie świeżych jajek (z pewnego źródła) ugotowanych na twardo jest bezpieczne. Niedogotowane, surowe jajka będące składnikiem np. serników na zimno czy deserów takich jak tiramisu – to już ogromne ryzyko, dlatego zdecydowanie należy ich unikać. Dlaczego? Ponieważ istnieje wysokie ryzyko intoksykacji m.in.  Salmonellą, która powoduje niebezpieczne zatrucie pokarmowe i jest bardzo groźna dla rozwoju płodu.

Podczas Wielkanocy kobieta w ciąży powinna wybierać zatem pieczone ciasta oraz jajka ugotowane na twardo. Zrezygnuj z tradycyjnej paschy, ponieważ zawiera surowe jajka.  Pamiętaj także o dokładnym umyciu rąk podczas przygotowań. Niebezpieczne bakterie znajdują się na skorupkach jajek.

2. MIĘSA, WĘDLINY, PASZTETY – ponownie: i tak i nie. W okresie ciąży należy przywiązywać szczególną uwagę do spożywanego mięsa. Stanowi ono świetne źródło m.in. dobrze przyswajalnego białka i żelaza – niezwykle istotnego dla rozwoju płodu, niemniej jednak tylko mięso pochodzące ze sprawdzonego źródła będzie wartościowe i bezpieczne dla mamy i dziecka.Wybieraj mięso z chowu ekologicznego. Niezależnie od pochodzenia – zdecydowanie należy unikać surowego mięsa – i na te 9 miesięcy odstawić ulubione carpaccio czy tatara.  Dlaczego?  Ponieważ mięso niepoddane obróbce termicznej może być źródłem zakażenia takimi chorobami jak np. toksoplazmoza.

Ryzykowne w ciąży są również wędliny – zwłaszcza surowe i wędzone – takie jak polędwica łososiowa czy szynka parmeńska.  Mogą być one zakażone listerią, która prowadzi do listeriozy. Zarówno toksoplazmoza jak i listerioza są wyjątkowo niebezpieczne w okresie ciąży i mogą przyczynić się do zbyt wczesnego jej rozwiązania jak i nawet do poronienia.

Jeśli uwielbiasz steki, nie musisz z nich rezygnować. Pamiętaj jednak o najwyższym stopniu wysmażenia, aby wyeliminować ryzyko skażenia.

A co z pasztetem w Święta? Te dostępne w sklepach niestety w większości są produktami wysoko przetworzonymi, a ich skład pozostawia wiele do życzenia, dlatego zdecydowanie odradzamy ich spożywanie.  Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez pasztetu – zrób go sama! Masz wówczas pewność z czego powstaje i możesz zadbać o to, by był nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy i bezpieczny dla was dwojga.

Mięso na pasztet najlepiej upiec, a nie obsmażyć i udusić, nie należy też dodawać żadnych podrobów, trzeba też pamiętać o tym, by było dobrze wypieczone – aby ani mięso, ani jajka nie były surowe.

Uwielbiasz świąteczny domowy żurek i kiełbasę? Dobra wiadomość: możesz sobie na nie pozwolić, jeśli nie cierpisz na wzdęcia.  Tłuste mięsa i zawiesiste ciężkie zupy niestety wzmagają takie dolegliwości. Pamiętaj jednak o tym, aby kiełbasa była porządnie ugotowana.

3. MAJONEZ – może nie jest to najzdrowszy dodatek, jednak trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez jego obecności. Ten ze sklepu (dobrej jakości) świeżo otwarty – jest bezpieczny. Unikaj jednak gotowych dań z jego dodatkiem – w tym np. tradycyjnej sałatki jarzynowej – szczególnie jeśli nie wiesz kiedy została przygotowana. Podobnie jak w przypadku pasztetu – najlepiej zrób ją sama. Wtedy masz gwarancję świeżości i minimalizujesz ryzyko zatrucia.

4. SERY – na co dzień i od święta królują na naszych stołach. I królować mogą, na szczęście, także w czasie ciąży – jednak w tym okresie trochę zmodyfikujemy dotychczasową listę. Wartościowe i zalecane są przede wszystkim sery takie jak: Edam, Ementaler, Gouda, mozzarella, twaróg, parmezan, halloumi, ricotta, mascarpone, feta z mleka pasteryzowanego, ser homogenizowany. Wykreślamy z menu na ten czas wszystkie sery z pleśnią, czyli m.in. przepyszne brie, camembert, roquefort, chevre, gorgonzola, sery owcze, oscypki, tallegio i wszystkie niebieskie odmiany serów niebieskich i zielonych (z przerostem pleśni).

5. RYBY – choć nie są tradycyjną potrawą wielkanocną, warto, aby zagościły na świątecznym stole. W diecie przyszłej mamy nie powinno ich zabraknąć ze względu na zawarte w rybach tłuszcze z dużą ilością kwasów omega-3 (DHA i EPA), które są niezbędne dla rozwoju mózgu dziecka.Nie wszystkie jednak są bezpieczne. W okresie ciąży należy unikać nie tylko surowych ryb (zapominamy o sushi na całe 9 miesięcy!), ale także tych, które mogą zawierać rtęć (to głównie ryby duże, długo żyjące, a więc magazynujące w swoich tkankach metale ciężkie) – m.in. tuńczyka czy halibuta.

Najlepsze dla przyszłej mamy i jej dziecka będą: sardynki, łosoś (z pewnego źródła), śledzie, dorsz, sum, sielawa a także krewetki – oczywiście świeże ze sprawdzonego źródła (te pochodzące z zimnych mórz Europy, a nie azjatyckich akwakultur).

Wielkanoc w ciąży wcale nie musi być pełna wyrzeczeń. Choć lista dozwolonych produktów trochę się skurczyła – w dalszym ciągu jest mnóstwo potraw, którymi możesz się cieszyć. Pamiętaj, że we wszystkim najważniejszy jest umiar… i o tym, że to bzdura, że w ciąży je się za dwoje. Dla dwojga, ale nie dwa razy tyle.

Zostaw komentarz

0
Tulik

Bądź na bieżąco

Black Week!

przeceny na wybrany asortyment

 

do -15%!

 

Czas Rabatów trwa jeszcze:

Zasady:

- akcja trwa do wyczerpania zapasów

- nie łączy się z innymi promocjami

0
Years
:
0
Months
:
0
Dni
:
0
Godz
:
0
Min
:
0
Sek